az átvizsgálás AJÁNDÉK olajcseréhez
olajcsere9990min web

Kapcsolat SDS Autó
Gumi- & Autószerviz,
Opel gyorsszerviz

Budapest XV., Szerencs u. 91-93.
Telefon: +36(1)306-4552
              +36(1)383-1819
Mobil:   +36(20)94-54-675
E-mail: info@sdsauto.hu

Hasznos infók: az utastér szűrő
 


Hasznos infók: az utastér szűrő

Utastér levegőszűrő
Mi az az utastér szűrő?


Az utastér szűrő, más néven utastér levegőszűrő, vagy pollenszűrő. Az utastér szűrő megszűri a levegőt, ami a kültérből az utastérbe jut. Eredetileg arra tervezték, hogy meggátolja a szilárd szennyeződések, mint a por és korom bejutását az autó belsejébe. Mára az aktív szenet tartalmazó szűrők már semlegesítik a különféle gázokat és szagokat is.


Mikor kezdték alkalmazni az utastér levegőszűrőt?


Az utastér levegőszűrő a 80-as évek közepén jelent meg az autókban. Szélesebb körben a 90-es évek elején kezdett terjedni. Ekkor jelent meg pl. az F Astrában is. Később az összes Opelbe bekerült.


Az utastér levegő szűrő pont olyan mint a motor légszűrője?


Míg a legtöbb pollenszűrő nagyon hasonlít egy sima szögletes légszűrőhöz, ami a motorba kerülő levegőt szűri, műszakilag sokkal fejlettebbek és teljesen más anyagból készülnek. Alapvetően a motor légszűrője a motor részeit védi, addig az utastér szűrő az Ön tüdejét óvja.

pollenszűrő
Miért fontos az utastér szűrő?


A levegő minősége komoly gondot jelent sok ember számára: a szabadban, az otthonainkban és most még az autóinkban is. Statisztikák szerint Magyarországon az emberek 20-30%-a szenved szénanáthától vagy más allergiával összefüggő problémáktól.


Hol van a pollenszűrő?


Az utastér szűrők általában a járművek műszerfalában, vagy a kesztyűtartó mögött találhatók. Egyes autóknál a motortérben, tipikusan a szélvédő előtti burkolat alatti vályúban vannak.


Milyen gyakran kell kicserélni ezeket?

uj koszos pollenszuroAz autógyártók előírásai változóak, de általános irányelvként az utastér szűrőket minimum évente, vagy 15000-20000 kimométerenként érdemes kicseréltetni. Saját tapasztalatunk szerint, ha nagyrészt csak városban, különösen Budapesten használja az autót, annyira elkoszolódik a szűrő, hogy akár érdemes félévente kicserélni.


Mi történik, ha nem cserélik ki a javasolt időben?


A lehetséges kellemetlen szagokon kívül, azok a szűrők - amik benn maradnak 30 000 kilométeren túl - csökkenő fűtési és hűtési teljesítményt okozhatnak, sőt esős időben erős párásodást is. Mindezt az eltömődött szűrő lecsökkent légáteresztési képessége miatt.


Remélem hasznosnak találta az infókat.

Gondtalan autózást és további szép napot!
SDS Autó - Gumi- & Autószerviz